top of page

VASTUULLISUUS

Kultasepäntyössä kohtaamme päivittäin haasteita vastuulliseen tuotantoon liittyen. Haluamme omalla toiminnallamme luoda mahdollisimman kauniita, mutta myös eettisiä ja ekologisia koruja. Osa toimista on pieniä, osa suurempia askelia. Askelia kohti parempaa huomista.

Yksi tärkeimmistä seikoista on valmistaa kulutusta ja aikaa kestäviä koruja. Koruja, joita käytetään koko elämä ja jotka kestävät seuraavallekin sukupolvelle, koruja joita käytetään, huolletaan ja rakastetaan. Valmistamme suurimman osan koruistamme tilaustyönä, joten turhaa varastoa ei synny. Haluamme kannustaa sekä asiakkaitamme, että itseämme kestäviin valintoihin kertakäyttökulttuurin sijasta.

hortensia.JPG
sormus_AP2_ig2.JPG
Timantit ja jalokivet


Valitettavasti timantti- ja jalokivikauppa on melko läpinäkymätöntä. Tämä tarkoittaa sitä, että niin kuluttajan, kultasepän kuin kivien maahantuojankin on usein mahdotonta selvittää yksittäisen kiven alkuperää kaivokselle asti, jotta voisi varmistua kaivoksella vallitsevista olosuhteista tai kivenhiojan työoloista ja palkkauksesta. Värijalokivien louhintaan ja kaupankäyntiin ei ole olemassa kaikkia koskevia sääntöjä, jotka ohjaisivat toimintaa liittyen kivien louhintaan ja kauppaan. Jalokivikauppa on aina perustunut keskinäiseen luottamukseen kaupan eri osapuolten välillä, mutta koska välikäsiä on aina paljon, emme voi valitettavasti taata, että jokaikinen kauttamme myytävä jalokivi olisi täysin eettisesti tuotettu. Rehellisesti sanottuna tämä kaihertaa mieltämme ja pyrimme jatkuvasti keksimään keinoja tarjota entistä enemmän vastuullisia vaihtoehtoja.

Kimberleyn prosessi

Olet varmaankin kuullut puhuttavan veritimanteista tai konfliktitimanteista? Ne ovat sota-alueilta kaivettuja timantteja, joilla rahoitetaan sodankäyntiä ja kapinoita. Vuonna 2003 otettiin käyttöön Kimberleyn prosessi, johon sitoutuneet maat ottavat vastaan timantteja vain toisista prosessiin sitoutuneista maista. Tämän tarkoituksena on estää konfliktitimanttein pääsy markkinoille. Global Witness -kansalaisjärjestön mukaan 1990-luvun puolivälissä maailmalla myydyistä timanteista 15 prosenttia oli peräisin konfliktialueilta, mutta 2000-vuosikymmenen puoliväliin mennessä osuus oli pudonnut prosenttiin. 

 

EU edustaa jäsenmaitaan prosessissa joten myös Suomi kuuluu sopimuksen piiriin. CaiSanni hankkii timantit kahdelta eri kotimaiselta jalokivitukkurilta, jotka molemmat ovat siis myös sitoutuneet Kimberleyn prosessiin. 

Kaikki myymämme timantit on hankittu laillisista lähteistä, jotka eivät ole osallisina konfliktien rahoituksessa ja noudattavat Yhdistyneiden Kansakuntien päätöslauselmia. Vakuutamme, että myymämme timantit ovat konfliktivapaita perustuen henkilökohtaiseen tietämykseemme ja/tai kirjallisiin vakuutuksiin timanttiemme toimittajilta. 

Canada Mark

Halutessasi täyden varmuuden timantin alkuperästä, tarjoamme timantteja myös CanadaMark ja KanadaTimantti  sertifikaateilla. Kanadalaiset timantit ovat ensimmäisiä joita on markkinoitu nimenomaan niiden alkuperällä, jonka pohjalta timanttimarkkinoille on syntynyt eri tuotemerkkejä omine alkuperän seurantajärjestelmineen. CanadaMark timantteja on saatavilla 0.30ct painosta ylöspäin ja kaikille tulee kansainvälisen luokittelutodistuksen lisäksi CanadaMark alkuperätodistus jonka numero on lasermerkitty kyseisen timantin reunukseen. KanadaTimantti  on kotimaisen Timanttiala Oy:n oma tuotemerkki. KanadaTimantteja on saatavana 0.1ct painosta ylöspäin ja myös niiden mukana tulee timantin alkuperästä kertova todistus.

Synteettiset kivet

Synteettinen jalokivi on kemialliselta koostumukseltaan ja ominaisuuksiltaan aivan kuten luonnon muovaama esikuvansa, mutta erona on se, että synteettinen kivi on ihmisen laboratiorio-olosuhteissa valmistama. Synteettisiä kiviä varten ei siis tarvita suuria louhoksia. Synteettisinä on tarjolla mm. timantteja, moissaniittia sekä korundeja. 

Synteettisten jalokivien ja varsinkin synteettisen timanttien hiilijalanjäljestä puhutaan ja kiistellään paljon. Valitettavasti puolueetonta ja varmaa dataa ei ole saatavilla. Toinen lähde kertoo synteettisen timantin valmistuksen kuluttavan 3 kertaa niin paljon energiaa kuin kaivetun timantin. Vastaavasti toinen lähde arvioi kaivetun timantin kuluttavan kaksinkertaisesti energiaa laboratoriotimanttiin verrattuna.

 

Kaivostoiminnan kuluttavuus luonnolle on kuitenkin paljon muutakin kuin hiilijalanjälki. Timanttikaivostoiminta on liitetty paikallisten ihmisten käyttämien vesilähteiden pilaantumiseen sekä ihmisten ja eläinten elinympäristön pienenemiseen. Joten vaikka kumpikaan synteettinen- tai luonnontimantti ei ole luonnon kannalta täydellinen vaihtoehto, on ensimmäisen ympäristöhinta pienempi.

Kierrätyskivet


Meillä on valittavanasi kokoelma kierrätyskiviä. Kierrätyskivet on purettu vanhoista koruista, tarkastettu ehjiksi ja puhdistettu. Mikään ei erota näitä kiviä ulkonäöllisesti ns. uusista kivistä. Rikkinäisiä tai kuluneita kiviä emme käytä uudelleen. Iso osa varastossamme olevista kierrätyskivistä on synteettisiä, mutta myös luonnonkivikaunottaria joukosta löytyy. 

Mikäli haluaisit sormukseesi tai muuhun koruun kierrätyskiven, ota yhteyttä ja esittelemme mielellämme valikoimaa. Voimme hyödyntää myös asiakkaan omia kiviä uuteen koruun. Asiakkaan omaa kiveä käytettäessä olemme istutuksessa erittäin huolellisia ja varovaisia (kuten tietysti aina), mutta silti aina on olemassa pieni riski kiven rikkoutumiselle. Irrotamme ja istutamme asiakkaan kiven aina asiakkaan vastuulla.

 

Kaikissa alla olevissa sormuksissa on käytetty kivinä kierrätyskiviä, joista osa luonnonkiviä ja osa synteettisiä.

akvarelli_IG.jpg
Camille sormus keltakultaa
CaiSanni sormukset 2017. Erikoissormukse
Kivisormukset hopeasta
Jalometallit ja niiden käsittely

 

Sormuksissa ja koruissa käyttämämme kulta on 100% kierrätettyä kultaa. Käyttämällä kierrätyskultaa vähennämme kultakaivostoiminnan ymäristövaikutuksia. Myös muut jalometallit ovat suurelta osin kierrätettyjä. Valmistamme koruja myös asiakkaan omasta kultamateriaalista.

Jalometallien työstössä syntyy aina ns. kretsiä: Viilaus ja sahauspurua, pieniä palasia. Keräämme tämän kaiken kretsin huolellisesti talteen ja lähetämme sen edelleen puhdistettavaksi ja sulatettavaksi siihen erikoistuneeseen laitokseen. Vastineeksi saamme jälleen puhdasta kultaa, hopeaa, platinaa tai palladiumia.

 

Työvaiheissa vältämme metallien kemiallisia käsittelyjä. Ns. happokeitos on pakollinen osa kultasepän työtä, mutta rikkihapon sijasta käytämme siihen miedompia happoja. Sen sijaan kullan kemiallista kiillotusta (ns. tömäytys tai sytkytys) emme suorita ja pyrimme välttämään myös valkokultakorujen rodinointia. 

Kullan kierräts
Istutamme puita!

 

Puut ja metsät puhdistavat ilmaa ja vettä, luovat elinympäristöjä biologiselle monimuotoisuudelle, edistävät terveyttämme ja hyvinvointiamme sekä luovat työpaikkoja.

Meille luonto ja yhteinen planeettamme ovat tärkeitä ja pyrimme jatkuvasti tekemään sekä vapaa-ajalla, että työssämme CaiSannissa vastuullisia tekoja ja valintoja. Olemme iloisia voidessamme kertoa yhteistyöstämme One Tree Planted organisaation kanssa!

Istutamme kymmenen puuta jokaista valmistamaamme ja myymäämme sormusta kohden! Puut istutetaan One Tree Planted organisaation avustuksella Afrikkaan ja Amatsoniaan.

wdFjARKw.png
OneTreePlanted.png
OneTreePlanetd
Rasiat ja pakkaus

Se millaiseen pakkaukseen korusi pakataan saattaa vaikuttaa mitättömältä, mutta haluamme mahdollisuuksien mukaan ottaa huomioon kaikki pienimmätkin seikat, jolla voimme vähentää hiilijalanjälkeämme, lisätä luonnon hyvinvointia ja helpottaa kierrätystä. Pakkaamme kaikki korut ensisijaisesti Eco-kartonkirasioihin, jotka on valmistettu FSC®-sertifioidusta puusta. FSC®-merkki takaa, että kaikki tuotteen valmistuksessa käytetyt puuperäiset materiaalit on hankittu vastuullisesti hoidetuista FSC®-metsistä, joissa jokaisen kaadetun puun tilalle istutetaan aina uusia. Tämä tarkoittaa, että metsien eläimistä ja kasvillisuudesta huolehditaan paremmin ja että metsänhoitajat saavat riittävän koulutuksen, riittävän palkan ja kaikki työssään tarvitsemansa turvallisuusvarusteet. Jos koru jää kokoaikaiseen käyttöön, etkä tarvitse rasiaa, on se helppo kierrättää kartonkijätteen mukana. Muuten suosittelemme säilyttämään korua rasiassaan. Mikäli haluat korulle kestävämmän puurasian, voit tilata sen erikseen.

Myös postituspakkauksemme on FSC®-sertifioitua kartonkia. Kannustamme asiakkaitamme uudelleenkäyttämään potituspakkauksia.

IMG_20210331_113419.jpg

Vanhasta uutta

 

Voimme käyttää uuden sormuksen tai korun valmistuksessa materiaalina sinulla olevaa kultaa, esimerkiksi vanhoja sormuksia, riipuksia tai korvakoruja. Ennen sulatusta korusta poistetaan juotekohdat ja uuden korun työstössä tulee aina hieman myös hävikkiä, joten aivan saman painoista uutta tuotetta ei vanhasta korusta saa. Mikäli lisämateriaalia tarvitaan, voidaan joukkoon sulattaa myös ”uutta” kultaa. Mikäli ns. romukullassa on koruja jotka sisältävät paljon juotteita, esimerkiksi ketjuja, on usein parempi käyttää uutta kultaa ja hyvittää romukullan hinta työn hinnasta. Juotteet on poistettava, koska juote saattaa alentaa tuotteen kultapitoisuutta ja muuttaa muokkausominaisuuksia. Vanhempien korujen juotteissa on usein myös kadmiumia, jota ei enää nykyään tule käyttää. Eri pitoisuuksia voidaan yhdistää (14K ja 18K), mutta tällöin uusi tuote on leimattava alemman pitoisuuden mukaan.

 

Alle 585-pitoisia (14K) kultatuotteita emme käytä uuden valmistukseen, vaan näiden arvo voidaan hyvittää työn hinnasta romukultana. Myöskään ulkomailta tuotuja kultakoruja emme käytä, sillä emme voi olla varmoja niissä käytetyistä seosaineista.

Platinaa meillä ei ole valitetettavasti myöskään mahdollista sulattaa, mutta vanhoja platinasormuksia voidaan muutoin käyttää esimerkiksi uuden sormuksen runkona. Hopeakorujen sulattaminen ei taas yleensä ole kannattavaa, sillä hopean hinta on sen verran edullinen, että sulatustyön hinta on usein enemmän, kuin materiaalin hinta.

Aina korun valmistusta ei tarvitse aloittaa nollasta, vaan voimme myös uudistaa vanhoja korujasi esimerkiksi istuttamalla sormukseen kiven tai useampia, tai muuntamalla kaverinsa kadottaneesta korvakorusta riipuksen. Alla näet muutamia esimerkkikuvia tällaisista muutostöistä.

sormus_AP2_ig2

sormus_AP2_ig2

Sormus_SH_pikkukuva

Sormus_SH_pikkukuva

sormus_KP_pikkukuva

sormus_KP_pikkukuva

syd%C3%A4nriipus_edited

syd%C3%A4nriipus_edited

sormus_TSK_IG

sormus_TSK_IG

kukkasormus_ruusukvartsi_ig

kukkasormus_ruusukvartsi_ig

KH_sormukset

KH_sormukset

tähtiistutukset1

tähtiistutukset1

sormus_LV1_pikkukuva

sormus_LV1_pikkukuva

sormus_sydän_IG

sormus_sydän_IG

sormus_KV_IG

sormus_KV_IG

sormus_LRIG

sormus_LRIG

sormukset_RS_ig

sormukset_RS_ig

opaali

opaali

Vanhasta uutta
bottom of page