top of page

SORMUSTEN KOKO-OPAS

Liian suuri tai liian pieni sormus on epämiellyttävä käyttää. Sormuksen pitää olla sen kokoinen, että se lähtee sormesta helpohkosti, mutta ei ole koskaan vaarassa pudota. 

Tarkimmin sormuskoko mitataan joko olemassa olevasta sopivan kokoisesta sormuksesta tai sormusmittasarjaa apuna käyttäen.

​

Kun tilaat sormuksen meiltä paikan päällä käymällä, mittaamme aina sormuskokosi sormusmittasarjaa ja/tai mittapinnaa apuna käyttäen. Mikäli et pääse paikan päälle, saat tältä sivulta tärkeitä vinkkejä oikean sormuskoon määrittämiseen.

hortensia_edited.jpg
IMG_20210302_151155.jpg
1. Sormen koko vaihtelee


Muutoin hyvin saman kokoisilla ihmisillä saattaa olla hyvinkin erikokoiset ja -muotoiset kädet ja sormet. Ei siis ole olemassa mitään universaalia yleiskokoa naisten tai miesten sormukselle. Lisäksi samallakin ihmisellä sormien koko vaihtelee vuorokauden- ja vuodenajan mukaan. Olet saattanutkin huomata, että helteellä sormus saattaa tuntua hieman tiukalta, kun taas pakkaskeleillä sama sormus voi olla hyvinkin löysä. Myös aamuisin sormet ovat usein hieman turvoksissa ja iltaa kohden sormien koko pienenee. Myös suolaiset tai makeat ruuat saattavat turvottaa sormia seuraavana päivänä ja naisilla myös kuukautiskierron vaihe tai raskaus vaikuttavat usein sormien kokoon.

​

Paras aika sormuskoon mittaamiselle ei ole heti herättyäsi, vaan esimerkiksi iltapäivällä, kun sormien koko on hieman ehtinyt "asettua". Myöskään kaikkein kuumimmat helteet ja paukkuvimmat pakkaset eivät välttämättä ole ihanteelliset olosuhteet sormusmitan ottamiselle. Jos mahdollista, kannattaa tietysti mittauttaa sormi vaikkapa muutamana eri ajankohtana vertailun vuoksi.

​

2. Mittaaminen olemassa olevasta sormuksesta


Jos sinulla on jo olemassa sopivan kokoinen sormus, siitä koon mittaaminen käy kätevästi esimerkiksi työntömitan avulla. Kokeile mittaamista useampaan kertaan keskeltä sormusta ja pyöräytä sormusta hieman mittauskertojen välillä, niin että saat mitan otettua eri kohdista. Jos sormusta on joskus pienennetty tai suurennettu, on mahdollista, että sormus ei ole enää aivan pyöreä ja mitat vaihtelevat.

 

Työntömitan saa ostettua työkalu- tai rautakaupasta, eikä perusmalli ole kovin hintava. Nooniusasteikon lukeminen vaatii hieman perehtymistä, mutta esimerkiksi Wikipediasta löytyy animoitu ohjevideo mitan käyttöön. Myös digitaalisia työntömittoja, joista mitan lukeminen on tehty hyvin helpoksi, on olemassa. Viivoitin ei ole tarpeeksi tarkka, sillä mitta tulisi saada noin neljännesmillimetrin tarkkuudella, mutta antaa toki suuntaa mahdollisesta mitasta. 

​

Sormuksen koon mittaaminen työntömitalla
3. Vieraile kultasepällä tai kultasepänliikkeessä 


Voit käydä myös kultasepänliikkeessä tai sepällä mittauttamassa sormuskokosi. Useat liikkeet ja kultasepät (myös me!) suhtautuvat suopeasti ja palvelevat tässä tarkoituksessa, vaikka et ostoaikeessa olisikaan. Kannattaa kysäistä! Liikkeessä mitta voidaan ottaa olemassa olevasta sormuksestasi joko mittapinnalla tai työntömitalla tai sormusmittasarjalla. Myös liikkeen valikoimassa olevia sormuksia kannattaa sovittaa, sillä eri leveyksiset sormukset tuntuvat sormessa hieman erilaiselta. Mitä leveämpi sormus, sitä ahtaammalta se usein tuntuu ja kovin leveistä malleista kannattaakin ottaa aina hieman suurempi koko kuin kapeasta ja sirosta sormuksesta. Jos siis mahdollista, kannattaa sormuksen koko mitata mahdollisimman saman levyisellä sormuksella, kuin mitä suunnitelmissasi on hankkia.

​

Voit myös lähettää meille sormuksesi koon mittaamista varten. Mikäli olet teettämässä olemassa olevalle sormuksellesi kaveria (esim. kihla + vihki) suosittelemme sormuksen lähettämistä tai tuomista joka tapauksessa, sillä silloin saamme varmistettua, että sormukset sopivat yhteen myös rungon muodon ja muiden mittojen suhteen.

​

4. Sormusmittasarjan tilaaminen


Voit tilata meiltä myös muovisen sormusmittasarjan ohjeineen sormuksen koon mittaamista varten. Mittasarjan löydät verkkokaupastamme. Mukana saat koodin, jolla saat mittasarjan hinnan hyvityksenä sormusta tilatessasi.

​

5. Miten mittaan tai arvioin sormuksen koon salaa toiselta osapuolelta?

​

Oletko suunnittelemassa yllätyskosintaa tai hankkimassa sormusta lahjaksi, mutta et halua paljastaa suunnitelmaasi toiselle osapuolelle? Sormuksen koon selvittäminen voi olla kinkkinen juttu ja vaatia hieman salapoliisityötä. Valitettavasti ei ole olemassa mitään yleismittaa sormukselle, vaan jokainen sormi, kuten sormuksen kantajakin on yksilöllinen, eikä sormuskokoa voi edes kovin suoraviivaisesti päätellä pituudesta tai ruumiinrakenteesta.

​

Ole liikkeellä hyvissä ajoin ja odota sopivaa tilaisuutta. Sormuskoon lisäksi kannattaa yrittää ottaa selvää myös hänen korumaustaan ja mahdollisista toiveista sormuksen suhteen.

​

Kysy asiaa hänen ystäviltään tai perheeltään. On hyvinkin mahdollista, että joku läheinen on joskus aiemmin ostanut hänelle sormuksen ja on selvillä sormen koosta. Vaikka sormus tulisikin eri sormeen käytettäväksi, niin usein se antaa kuitenkin kultasepälle jonkinlaista osviittaa mahdollisimman sopivasta koosta. 

​

Jos tiedät hänellä olevan sormuksen, joka on sopivan kokoinen, niin käy salaa lainaamassa sormusta mittaamista varten hänen korurasiallaan tai odota, että hän riisuu sormuksen esimerkiksi käsien pesun yhteydessä. 

​

Jos tiedät, että hänellä on taipumus nukkua erittäin sikeästi, voit yrittää varovasti mitata sormen ympäryksen esimerkiksi langanpätkällä. Langalla mittaaminen ei ole niin tarkka keino, kuin mittasormuksella, mutta tälläkin tavalla päästään edes lähellä olevaan tulokseen. Tämä tapa vaatii kuitenkin erityistä varovaisuutta, sillä herätettyäsi hänet vahingossa salaisuus todennäköisesti paljastuu. Tai keksi selitys valmiiksi! 

​

Mikäli puhe joskus ajautuu sormuksiin voit yrittää hienovaraisesti ujuttaa keskusteluun utelun sormuksen koosta ja samalla vaikkapa sormuksen toivotusta tyylistä. Tai miksipä et kysyisi ihan suoraan? Varsinkin jos olet ajoissa liikkeellä esimerkiksi kosinta-aikeissa, niin puolisosi saattaa hyvinkin ehtiä jo unohtaa utelusi, kun suuri päivä koittaa.

​

Ja hei! Jos odottelet kosintaa tai olet toivonut sormusta lahjaksi, niin helpotat toisen osapuolen työtä kertomalla sormuskokosi valmiiksi. Voit ilmoittaa sormuskokosi myös suoraan meille mahdollista tulevaa käyttöä ajatellen.

​

Älä hätäile, vaan odota sopivaa tilaisuutta

Kysy hänen ystävältään tai perheeltään

Käy hänen korurasiallaan "varkaissa"

Mittaa sormi hänen nukkuessaan

Kysy suoraan tai ujuta keskusteluun
samettirasia1IG.JPG
6. Sormukseen totuttelu


Joskus käy niin, että vaikka mitta olisi otettu hyvinkin tarkkaan, sormus ei silti tunnu sen saapuessa aivan oikean kokoiselta. Silloin saattaa olla kyse siitä, että sormien koko elää ja sormusmitta on otettu esimerkiksi eri vuorokauden aikana tai sitten mittaa otettaessa tai nyt sormuksen saapuessa kätesi ovat hyvin kuumat tai kylmät. Tällöin kannattaa totutella sormuksen kokoon viikon tai parin ajan. Voi olla, että jo seuraavana päivänä sormus tuntuukin paremman kokoiselta. Jos kuitenkin sormus tuntuu liian tiukalta tai löysältä vielä hetken koekäytön jälkeen, kannattaa ottaa yhteyttä meihin. Ihan muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta sormuksen kokoa voidaan yleensä aina korjailla hieman jälkeenpäin.

​

Lue vielä tämä!

​

Mikäli mahdollista mittaa tai mittauta sormuskokosi aina mahdollisimman samanlevyisestä sormuksesta kuin se sormus, jonka hankintaa suunnittelet. Leveämmät sormukset tuntuvat hieman tiukemmilta, kuin kapeat sormukset. Usein myös kaksi sormusta samassa sormessa tuntuu ahtaammalta kuin vain yksi sormus. Jos sormesi on sen muotoinen, että nykyiselle sormuksellesi esimerkiksi kihlalle on "kolo" sormuksen tyvessä ja muualta sormi on leveämpi, ei kannata  sovittamatta hankkia suoraan samankokoista toista sormusta, vaan voi olla, että toisen sormuksen pitää olla hieman suurempi. 

​

Myös sormuksen rungon profiili vaikuttaa hieman sormuskokoon. Pyöreäprofiilisista ns. putkirungoista tai sormuksista joiden runkoa on muuten sisäpuolelta voimakkaasti pyöristetty menee usein hieman pienempi koko kuin tasareunaisista sormuksista.

​

Yleensä sormuksen koon muuttaminen on mahdollista muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Allianssisormuksia, eli sormuksia, joissa kivet menevät sormuksen rungon ympäri koko matkalta, ei kovin helposti saada suurennettua tai pienennettyä. Myös rivisormuksissa, joissa kivet ulottuvat puoleen väliin tai yli, koon muutokset onnistuvat vain maltillisesti, eikä kovin monen koon muutosta suositella tai välttämättä edes pystytä tekemään. 

 

Titaanista tai zirkoniumista valmistettujen sormusten koon muuttaminen onnistuu joko niin, että sormuksen sisäpuolelta hiotaan hieman ainetta pois (suurentaminen) tai sormuksen sisäpuolelle voidaan valmistaa holkki esimerkiksi hopeasta tai kullasta (pienentäminen). Mikäli harkitset kahden koon välillä titaani- tai zirkoniumsormuksen kohdalla, suosittelemme valitsemaan pienemmän, sillä näissä sormuksen pieni suurentaminen on tarvittaessa helpompaa kuin pienentäminen. Kovin monen koon suurentaminen ei kuitenkaan onnistu käsityökaluin, sillä titaani- ja zirkoniumsormuksia ei pysty juottamaan, eli niistä ei voi ottaa palaa pois rungosta, kuten jalometallisormuksissa on mahdollista. Myös holkilla pienentäminen on sen verran työlästä, että usein tulee helpommaksi ja edullisemmaksi tilata kokonaan uusi ja oikeankokoinen sormus.

​

Alla näet sormusten mittataulukon, jota voit käyttää apunasi sormuskoon arvioinnissa, jos tiedät sormen ympärysmitan tai sinulla on olemassa sormus, jossa on joko US- tai brittimitoitus. 

​

bottom of page