top of page

SORMUSTEN HUOLTO

Vihki- ja kihlasormukset ovat monelle arvokkain koruhankinta ja myös yhdet tunnearvoltaan tärkeimmistä esineistä. Vihki- ja kihlasormukset ovat myös ne korut jotka kulkevat mukana joka päivä ja joutuvat kestämään välillä hyvinkin kovaa käyttöä. Näillä ohjeilla voit varmistaa, että elämäsi tärkeimmät korut kestävät ehjinä ja kauniina mahdollisimman pitkään.

hortensia.JPG
CaiSanni sormukset 2020. Solitaire-sormu
1. Puhdistus


Käytössä sormukseen, kuten muihinkin koruihin, kerääntyy likaa. Ihovoiteet, meikki, irtoava ihosolukko ja muu lika saavat jalokivet näyttämään ennen pitkään sameilta ja esimerkiksi hiekka ja muu karkeampi lika myös kuluttaa sormusta. Voit puhdistaa sormuksesi kotioloissa miedolla astianpesuaineella ja pehmeällä hammasharjalla. Usein suositellaan käytettäväksi myös hammastahnaa, mutta hammastahna sisältää hankaavia ainesosia ja näin kuluttaa verrattain pehmeitä jalometalleja. Kultasepänliikkeistä voit myös ostaa erityisesti timanttikoruille tarkoitettua puhdistusainetta joka toimii loistavasti. Pesemällä sormuksesi säännöllisesti, kivet säilyttävät kirkkautensa ja sormus pysyy kauniina. Hyvin herkkien kivien, kuten korallien, turkoosin ja helmien kanssa ylenmääräistä vedellä läträämistä ei kuitenkaan suositella.

2. Käyttö ja säilytys


Kalliin timanttisormuksen paikka ei ole mukana kuntosalilla tai puutarhatöissä. Aina kun teet käsilläsi jotakin, jossa sormus joutuu hankaukseen tai kovan rasituksen alaiseksi (kuten hiekkarannalla tai kahvakuulatunnilla) tai liotat käsiäsi kemikaaleissa tai vedessä (esimerkiksi uimahallissa ja astioita pestessä) suosittelemme riisumaan sormuksen siksi aikaa. Timantit ja kulta kestävät kyllä veden ja normaalit pesuaineet, mutta katoamisvaarakin on jo suuri uidessa ollessa, sillä sormus saattaa luiskahtaa sormestasi huomaamattasi. Herkkien helmien kanssa saunomista ja peseytymistä ei suositella ollenkaan, vaan helmikorut tulee riisua aina ennen kylpemistä. Säilytä sormustasi omassa rasiassaan tai korurasiassa omassa lokerossaan. Lomamatkoilla sormus kannattaa jättää hotellin tallelokeroon ainakin rannalle tai uima-altaalle lähdettäessä tai liikuttaessa alueella jossa on riski joutua ryöstetyksi.

Hands
3. Huolto kultasepällä


Kerran vuodessa tai parissa (tai aina kun sormus tuntuu sitä kaipaavan), sormus olisi hyvä kiikuttaa kultasepälle huoltoon. Tarkastamme kivien istutukset ja puhdistamme sekä kiillotamme sormuksen. Tarvittaessa suosittelemme mahdollisia korjaustoimenpiteitä. Hyvin valmistettu sormus kyllä pysyy hyvänä useammankin vuoden, vaikka huolto välillä unohtuisikin, mutta pesu ja kiillotus ammattimaisin ottein tekevät sormuksesta jälleen uuden näköisen ja kauniisti hohtavaa sormusta on ilo käyttää. Jos huolto ja puhdistus laiminlyödään pitkään, saattaa kivi löystyä vuosien käytössä ja kivi voi lopulta olla kiinni lähes pelkästään sormukseen pinttyneen lian voimalla.

 

Sormen koko saattaa myös vuosien aikana muuttua. Kun sormus alkaa tuntua liian löysältä tai tiukalta, kannattaa sormus tuoda koon muutokseen hyvissä ajoin, ennen kuin se luiskahtaa pois sormesta tai on niin tiukka, ettei sitä enää saa riisuttua.

4. Vakuutus


Sormuksen vakuuttaminen ei varmasti tule ensimmäisenä mieleen häähumun keskellä. Vähänkin arvokkaamman korun kohdalla kannattaa kuitenkin tarkastaa kotivakuutuksen ja matkustaessa matkavakuutuksen kattavuus. Lisätietoa saat omasta vakuutusyhtiöstäsi. Sormuksesta kannattaa ottaa myös valokuva ja säilyttää huolellisesti kuitti tai ostotodistus.

CaiSannin vuosihuolto

Tarjoamme kaikkiin valmistamiimme sormuksiin ja koruihin vuosihuoltopalvelun (puhdistus, kiillotus ja istutusten tarkistus) veloituksetta.  Mahdollisesta rodinoinnista tai kultauksesta veloitamme erikseen voimassa olevan hinnaston mukaan.

hortensia_edited.jpg
akvarelli_IG.jpg
5. Hopeakorujen puhdistus


Hopeakoruille on ominaista tummuminen ajan saatossa. Ahkerasti käytössä oleva hopeakoru ei välttämättä tummu niin nopeasti kuin säilytyksessa oleva, mutta tämäkin on yksilöllistä, sillä joidenkin ihmisten ihon happamuus saattaa aiheuttaa hyvinkin nopeasti hopeakorun tummumisen. Myös alueilla missä ilman rikkipitoisuus on suuri, saattavat hopeat tummua nopeammin. Hopean tummentamista saatetaan käyttää joskus myös tehokeinona korun visuaalisessa ilmeessä ja tällöin puhutaan korun oksidoinnista tai patinoinnista. 

Hopean uudelleen kirkastus on kuitenkin helppoa ihan kotioloissakin. Mikäli et pidä ajatuksesta puhdistaa hopeakorujasi vahvoilla kemikaaleilla, suosittelemme kokeilemaan alumiinifoliota, sekä tavallista ruokasuolaa tai soodaa. Laita astian pohjalle alumiinifoliota ja asettele korut folion päälle tai kääräise korut kevyesti alumiinifolion sisään niin, että suolavesi pääsee myös kääreen sisälle. Kaada astiaan kiehuvaa vettä sekä pari ruokalusikallista suolaa tai soodaa. Hetken odottelun jälkeen korujen pitäisi olla kirkastunut selvästi. Kirkastamisen lisäksi hopeakorut kannattaa myös pestä huolellisesti kohdan yksi ohjeiden mukaan. Helmikoruja tai muita koruja, joissa kivet on liimattu kiinni, ei kannatta liottaa vedessä, sillä se saattaa aiheuttaa liimauksen pehmenemisen ja kivien/helmien irtoamisen.

 

Tehokkaampaan puhdistukseen on olemassa kultasepänliikkeissä ja isoimmissa marketeissa myytäviä hopeanpuhdistustuotteita (esim. Hagerty), joita saa nesteinä, tahnoina tai liinoina. Liinat ovat helppoja ja nopeakäyttöisiä, mutta eivät niin tehokkaita, kuin esimerkiksi neste, johon koru dipataan muutamaksi sekunniksi ja sitten huuhdellaan huolellisesti. Aloita muutamalla sekunnilla ja jos tummentumat eivät lähde kokonaan, huuhtele koru välillä ja dippaa uudelleen hieman pidemmäksi aikaa. Älä kuitenkaan pidä korua nesteessä kymmentä sekuntia kauempaa, sillä silloin korun pintaan saattaa muodostua maitomainen harmahtava kalvo. Tahnat taas ovat hyviä pöytähopeiden kiillotukseen, mutta hieman työläämpiä ja sotkuisempia käyttää. Muista aina pestä koru tai esine huolellisesti hopeanpuhdistusaineen käytön jälkeen! Mikäli korussa on arkoja kiviä, kuten helmiä, turkoosia, opaalia tai korallia, älä käytä hopeanpuhdistusaineita, vaan tuo koru puhdistettavaksi kultasepälle.

bottom of page