top of page

Tunnetko jo moissaniitin?

Moissaniitti on viime vuosina kasvattanut suosiotaan Yhdysvaltojen lisäksi myös kotosuomessa, kun kihlaparit ovat etsineet vaihtoehtoa perinteiselle timanttisormukselle. Moissaniitti on synteettinen jalokivi, jota pidetään timanttia eettisempänä ja ekologisempana vaihtoehtona. Moissaniitti on myös hyvä vaihtoehto silloin kun halutaan kookkaan kiven kimallusta ja säihkettä, mutta timantin hinta tuntuu kukkarossa liikaa.


Sormuksen keskikivenä 7.5 mm moissaniitti, pikkukivet timantteja. Malli: Josefiina.

Moissaniitti on henkeäsalpaavan kaunis jalokivi joka on kirjaimellisesti tähdissä syntynyt. Sen löysi vuonna 1893 Nobel-voittaja Henri Moissan tutkiessaan 50 000 vuotta sitten maahansyöksyneen meteoriitin kraatteria Arizonassa. Aluksi hän erehtyi luulemaan löydöksiään timanteiksi, mutta myöhemmin havaitsi kyseessä olevan mineraalinen piikarbidi joka nimettiin löytäjänsä mukaan moissaniitiksi.

Mikä on moissaniitti? Moissaniitin ominaisuudet jalokivenä ovat omaa luokkaansa. Moissaniitti on kovempaa kuin korundit (safiirit ja rubiinit) vain timantin ollessa sitä kovempi. Jotkin moissaniitin optisista ominaisuuksista, kuten tuli ja loisto taas ylittävät jopa timantin vastaavat ominaisuudet. Moissaniitti siis sädehtii ja kimaltelee enemmän kuin mikään toinen jalokivi maan päällä ja hyvin hoidettuna sen kauneus kestää muuttumattomana seuraavallekin sukupolvelle. Moissaniitti luonnollisessa muodossaan on erittäin harvinaista. Sitä esiintyy vain meteoriiteissa ja joskus sulkeumina muissa kivissä kuten timanteissa. Tästä syystä luonnon moissaniittia ei ole korukäyttöön saatavilla. Kaikki korukäytössä olevat moissaniitit ovat siis synteettisiä, ihmisen laboratoriossa valmistamia kiviä. Moissaniittia onnistuttiin valmistamaan korukäyttöön ensimmäisiä kertoja viime vuosituhannen lopulla. Kivi on ulkonäöltään hyvin timantin kaltainen, joten se on saanut turhaankin huonoa mainetta timantin jäljittelijänä. Vaikka moissaniitti onnistuukin harhauttamaan edullisia timanttitestereitä, gemmologit ja jalokiviasiantuntijat kyllä erottavat helposti timantin ja moissaniitin toisistaan.


Neilikka-sormuksessa keskikivenä on 5 mm moissaniitti ja muut kivet ovat timantteja.

Miksi moissaniitti? Synteettiset moissaniitit ovat hinnaltaan edullisempia kuin timantit. Pienimmissä kokoluokissa moissaniitin hinta on noin puolet vastaavan kokoisen timantin hinnasta ja hintaero kasvaa, mitä suuremmista kivistä puhutaan. Jos mielit sormukseesi suuren kiven säihkettä, mutta budjetti ei taivu timanttiin, on moissaniitti silloin hyvä vaihtoehto. Myös ajatus ”avaruuskivestä” voi kutkuttaa monen mieltä. Joillekin taas on tärkeää että kivi sädehtii mahdollisimman paljon. Kaikki suomalaiset timanttitukkurit ovat sitoutuneet Kimberleyn prosessiin, jonka tarkoituksena on estää ns. veritimanttien pääsy Suomen markkinoille. Mikäli tästä huolimatta timantin eettisyys huolestuttaa, ihmisen laboratoriossa valmistama moissaniitti on silloin hyvä vaihtoehto. Moissaniitin valmistus myös kuormittaa luontoa vähemmän kuin timanttikaivostoiminta.