top of page

Sormusten rodinointi

Kyselimme muutama päivä sitten instagramissa ja facebookissa mitä mieltä olette sormusten rodinoinnista tai kumpi pinta miellyttää enemmän, rodinoitu vai rodinoimaton. Äänet jakautuivat yllättävän paljon; instagramissa äänestäjät olivat sitä mieltä, että rodinoitu sormus on kauniimpi, kun taas FB-äänestäjät pitivät rodinoimatonta parempana. (IG: 65%/35%, FB: 31%/69%). Alla olevassa kuvassa sormessa ylempänä oleva sormus on uusi rodinoitu sormus ja alempana oleva sormus on rodinoimaton, muutamia vuosia käytössä ollut sormus.


Mutta mitä rodinointi tarkoittaa, mikä tarkoitus sillä on ja onko sormuksen rodinointi ylipäänsä välttämätöntä?




Mikä on rodinointi?

Rodinointi tarkoittaa korun, yleensä valkokultaisen, päällystämistä rodiumilla. Rodium on platinaryhmään kuuluva valkoinen, kiiltävä ja hyvin kova metalli. Erityisesti valkokultaisia koruja päällystetään usein rodinoimalla, koska valkokullan oma sävy ei ole aivan puhtaan valkoinen. Rodinoinnissa koru päällystetään ohuella rodiumkerroksella galvanointiprosessissa. Myös hopeisia ja palladiumista valmistettuja koruja saatetaan joskus rodinoida. Rodinointi antaa korulle hohtavan vaalean ja kirkkaan pinnan.


Miksi koruja rodinoidaan?

Valkokulta ei itsessään ole aivan puhtaan valkoista, vaan joko harmahtavaa tai hieman kellertävää riippuen käytetyistä seosmetalleista ja niiden suhteista. Rodinointi peittää alleen tämän valkokullan oman värisävyn ja tekee sormuksesta tai muusta korusta hohtavan kirkkaan ja vaalean. Etenkin kultasepänliikkeiden vitriinien valoissa rodinoidut sormukset ja niissä olevat timantit tai muut jalokivet hohtavat erityisen kauniisti ja usein rodinoitu sormus näyttää houkuttelevammalta ja erottuu säihkeessään rodinoimattomien sormuksien rinnalta.

Joskus vanhoissa valkokultakoruissa ja etenkin ulkomailta tuoduissa koruissa saattaa seosaineena olla myöskin nikkeliä, jolloin rodiumpinnoite suojaa ja estää nikkeliä liukenemasta korusta. Nikkeli voi aiheuttaa pahojakin iho-oireita sille herkistyneille ihmisille. Nykyään Suomessa käytetään pääsääntöisesti palladiumilla seostettua valkokultaa, jonka ei pitäisi aiheuttaa allergiaoireita. (On kuitenkin mahdollista herkistyä myös palladiumille, vaikkakin palladiumvalkokullasta iho-oireiden saaminen onkin erittäin harvinaista.) Jos siis epäilet korusi olevan nikkelivalkokultaa ja tiedät olevasi nikkelille allerginen, kannattaa korun rodiumpinnoitteen kuntoa tarkkailla ja käydä rodinoimassa koru uudelleen tarpeellisin väliajoin.

Myös hopeakoruja rodinoidaan usein. Hopean tyypillisiin ominaisuuksiin kuuluu tummuminen ajan saatossa ja rodinoitu pinta suojaa korua tältä tummumiselta, sillä rodiumiin ilman oksidit eivät vaikuta. Tyypillistä rodinointi on etenkin massatuotetuissa hopeakoruissa, joita myydään kultasepänliikkeissä ja korukaupoissa. Tällöin korut näyttävät myymälässä erityisen kauniilta hohtavan ja vaalean pintansa ansiosta ja liikkeen henkilökunnan ei tarvitse puhdistaa niitä niin usein, kuin tavallisia vitriineissä tummentuneita hopeakoruja.


Onko rodinointi välttämätön vai voisiko sen jättää pois?

Käyttämämme valkokultaseos on hieman harmahtavaa, mutta ei kuitenkaan ollenkaan keltaista. Jotkut pitävät tästä valkokullan omasta hienostuneesta sävystä ja rodinointi ei tällöin ole välttämätöntä. Rodinoimaton koru on hieman helpommin huollettavissa, sillä sille riittää pelkästään puhdistus, kiillotus ja istutusten tarkistus aika ajoin. Rodinoitu sormus sen sijaan saattaa muuttua naarmuuntuessaan hyvinkin kuluneen näköiseksi, kun rodiumpinnoitteen kuluessa alta paljastuu tummempi valkokullan sävy. Tällöin sormus vaatii muiden huoltotöiden lisäksi myös uudelleenrodinointia.

Jos sinulla on käytössäsi rodinoitu koru, mutta sinua pohdituttaa, josko pitäisitkin enemmän rodinoimattomasta, voit kysäistä kultasepältäsi korun huollon yhteydessä, onnistuisiko rodinoinnin poisto kokonaan. Ennen uudelleen rodinointia vanha rodinointi tulee joka tapauksessa poistaa ja silloin on nähtävillä korun metallin oma todellinen väri.

Myös hopeakoruista rodinointi kuluu käytössä pikkuhiljaa pois ja etenkin korun rikkoutuessa voi rodinointi tuoda eteen yllättävän suuria kustannuksia. Kun edullisen hopeakorun korjaus uudelleen rodinointeineen saattaakin maksaa jopa enemmän, kuin mitä korun hinta ostettaessa oli, moni jättää rodinoidun hopeakorun korjaamatta ja hankkii sen sijaan uuden. Etenkin siis hopeakoruissa kannattaa miettiä, onko rodinointi kuinka välttämätön, sillä tummentuneen hopeakorun uudelleen kirkastus on helppoa ja nopeaa tehdä kotioloissakin.



Rodinoinnin plussat ja miinukset

+ Kaunis kirkas ja vaaleana hohtava pinta + Suojaa mahdollisilta allergiaoireilta + Värittömät kivet hohtavat rodinoidussa korussa kirkkaammin ja värillisten jalokivien värit erottuvat paremmin

Rodinointi kuluu käytössä pois ja tekee pinnan nopeasti kuluneen näköiseksi Rodinointia tulee uusia aika ajoin, kun rodinoimattomalle sormukselle riittää yleensä pelkkä puhdistus ja kiillotus Rodinoinnin uusimisesta tulee lisäkustannuksia Rikkotuessaan rodinoidun korun korjaaminen saattaa olla kalliimpaa kuin rodinoimattoman korun korjaaminen Rodinointiprosessissa käytetään myrkyllistä kaliumsyanidia. Syanidia ei jää koruun, mutta ympäristölle ja työntekijöille se voi väärin käytettynä ja hävitettynä olla hyvin myrkyllistä.

bottom of page