top of page

Miksi vihkisormus puetaan yleensä vasempaan nimettömään?

Suomessa kihla- tai vihkisormus laitetaan yleensä vasemman käden nimettömään sen enempää ajattelematta tai kyseenalaistamatta. Moni on varmasti kuullut uskomuksen rakkauden suonesta (vena amoris), joka kulkee suoraan vasemmasta nimettömästä sydämeen ja tästä syystä monissa länsimaissa yleisin ja luonnollisin paikka vihki- ja kihlasormuksille olisi juuri vasemman käden nimetön. Vaikka nykyään tiedämme, että tällaista erityistä suonta ei ole olemassa, vaan kaikkien sormien verisuonisto on samankaltainen, on tapa jäänyt käyttöön. Onhan selitys omalla tavallaan melko romanttinen.


Englanninkielessä nimetöntä kutsutaan kuvaavasti termillä ring finger, eli sormussormi. Sormen on usein uskottu omaavan taikavoimia ja sormussormessa lieneekin alunperin pidetty jonkinlaisia taikasormuksia. Monissa kielissä taas nimetöntä kutsutaan taikaan (erityisesti parantavaan taikaan sekä lääkitsemiseen) viittaavilla sanoilla tai lääkärinsormeksi. Suomen ja hyvin monen muunkin kulttuurin tapa kutsua nimetöntä nimettömäksi johtuu halusta kiertää voimallisiin taikoihin liittyviä sanoja ja näin ollen sormelle keksittiin kiertoilmaisuihin perustuvia nimiä.


Nimettömän siis uskotaan olevan sormista jotenkin erityinen, mutta miksi juuri vasen? Ehkä tärkeää sormusta on haluttu pitää sydämen puolella tai ehkä syy on niinkin käytännöllinen, kuin että suurin osa ihmisistä on oikeakätisiä, jolloin arvokasta sormusta halutaan varjella kulumiselta pitämällä sitä vasemmassa (ja siis vähemmällä käytöllä olevassa) kädessä. Käytäntö on kuitenkin riippuvainen uskonnosta ja maan tavasta. Kaikkialla siis ei tokikaan sormusta pidetä vasemmassa kädessä, vaan sormus pidetään joko aina oikeassa tai esimerkiksi avioon astuessa vaihdetaan vasemmasta nimettömästä oikeaan (tahi toisinpäin).


Mikään laki tai asetus ei siis määrää sormusten oikeaksi käyttösormeksi juuri vasenta nimetöntä, vaan voit valita itsellesi parhaiten sopivan käytännön itse. Ehkäpä haluatte pitää jotakin keskinäistä rakkauden symbolia, mutta ette paljastaa naimisiinmenoanne vielä kaikille? Joskus taas nivelreuma tai jokin muu sairaus saattaa rajoittaa sormusten käyttöä tietyissä sormissa, vasenkätisen voi olla käytännöllisempää pitää sormusta oikeassa kädessä tai haluatte valita jostakin muusta syystä sormussormeksi vaikkapa pikkurillin tai peukalon. Valinta on sinun!


Ps. Tästä videosta löydät myös hauskan selityksen sormuksen pitämiseen juuri nimettömässä. Kokeile itse!bottom of page