top of page

Kesätekemistä Raumalla

Moni asiakkaamme ajelee tänäkin kesänä meille sormus- ja koruostoksille muualta Suomesta. Halusimme koota yhteen postaukseen joitakin ideoita ja vinkkejä siitä, mitä kaikkea verstasvierailun lisäksi kesäiseen päiväretkeen voisi sisällyttää ihanassa kaupungissamme. Ja ehkäpä näistä löytyy jokin uusi näkemisen tai kokemisen arvoinen juttu myös paikallisille.


1. VANHA RAUMA

Ykköspaikkaa pitää itseoikeutetusta ihana vanha puutalokaupunginosamme, missä myös CaiSannin verstasmyymälä sijaitsee. Vanha Rauma viettää tänä vuonna Unescon maailmanperintökohdekolmekymppisiään. Vanha Rauma on kaunis mihin tahansa vuodenaikaan, mutta kesällä kadut ja pihat heräävät eloon. Verstasvierailun jälkeen kuljeskele kujilla, shoppaile ihanissa putiikeissa, nauti torilla jäätelöt ja mansikat ja käy kahvilla tai lounaalla jossakin lukuisista kahviloista tai ravintoloista.

Hauenguanon kaivo taustallaan Rauman taidemuseo
Nämä koirapatsaat voit nähdä monissa Vanhan Rauman ikkunoissa
Vanha Rauma on täynnä ihania pienia putiikkeja.
Vanha Rauma on täynnä ihania pienia putiikkeja.
Kitukränn on Suomen kapein katu.
Kitukränn on Suomen kapein katu.
Torin laidalla sijaitseva Raatihuone toimii nykyisin museona.
Torin laidalla sijaitseva Raatihuone toimii nykyisin museona.

2. OTANLAHTI

Poroholman leirintäalue on yksi Suomen harvoista viiden tähden leirintäalueista. Vaikka et täällä yöpyisikään, kannattaa alueelle silti tehdä pieni retki. Otanlahteen kävelee keskustasta puolessa tunnissa ja siellä voit pulahtaa hiekkarannalta mereen uimaan tai vain nauttia auringosta. Leirintäalueelta löydät myös purjelaivasataman, ravintoiloita ja terasseja sekä erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Poroholman lisäksi Otanlahden ympäristöstä löytyvät myös Fåfängan Kesäteatteri, juuri remontoitu maauimala (eli Makis), pienvenesatamat, Merijakamon merenrantaterassi ja Löylymestari rantasauna sekä Kiikartorn, johon kannattaa kavuta katselemaan maisemia.

Otanlahdesta löytyy uimaranta.
Otanlahdesta löytyy uimaranta.
Poroholmassa pääset tutustumaan purjelaivoihin, joista osa toimii ravintoloina.
Poroholmassa pääset tutustumaan purjelaivoihin, joista osa toimii ravintoloina.
Kiipeä Kiikartorniin katselemaan merellisiä maisemia.
Kiipeä Kiikartorniin katselemaan merellisiä maisemia.

3. MUSEOT

Raumalla on useita museoita, joissa voit tutustua mm. kaupungin historiaan, taiteeseen ja kulttuuriin.

Ykkösvalintamme tutustumiskohteiksi ovat laivanvarustajaperheen kotimuseo Marela, Merimuseo sekä merimiehen kotimuseo Kirsti. Jos satut vierailemaan Raumalla Pitsiviikon aikana, kannattaa käydä vierailulla myös pienessä yksityisessä puhelinmuseossa (avoinna muuna aikana tilauksesta).


Marelan komea talo löytyy Kauppakadulta Kalatorin kupeesta.
Rauman merimuseon perusnäyttelyssä voit tutustua raumalaisen merenkulun historiaan.
Merimiehen koti Kirstissä pääsee aistimaan tuulahduksia entisajoilta
Merimiehen koti Kirstissä pääsee aistimaan tuulahduksia entisajoilta
Vanhan Rauman Puhelinmuseo on yksityisen keräilijän kokoelma.
Vanhan Rauman Puhelinmuseo on yksityisen keräilijän kokoelma.

4. TAPAHTUMAT

Rauman kesän ykköstapahtuma on tietysti heinäkuun lopulla vietettävä Pitsiviikko sekä avoimet pihat. Pitsiviikon aikana eri puolilla kaupunkia järjestetään konsertteja, näytöksiä, näyttelyitä sekä muita tapahtumia ja viikon kruunaa perjantaina vietettävä Mustan pitsin yö. Vuonna 2021 Pitsiviikkoa vietetään 17.-25.7. Pitsiviikon tarkemman ohjelman löydät täältä.


Pitsiviikon yhteydessä järjestettävä avoimet pihat ja pihakirppikset päästää sinut kurkkaamaan Vanhan Rauman kauniisiin sisäpihoihin. Pihoilla pidetään pihakirppiksiä, joista voit löytää hauskoja aarteita tai sitten voit vain ihastella hienosti hoidettuja vanhoja pihapiirejä. Piha on avoinna Pitsiviikon aikana, mikäli portit ovat auki ja sisäänkäynnillä on Pihakirppiksestä kertova merkintä. Pihakirppiskartan saat Vanhan Rauman Tammelasta. Karttoja on jaossa yleensä myös pihakirppiskohteissa.


Pitsiviikolla pääset tutustumaan pitsinnypläykseen useassa kohteessa.
Pitsiviikon yhteydessä järjestetään myös avoimet pihat ja pihakirppkset tapahtuma.

Muita Rauman kesän tutustumisen arvoisia tapahtumia:

5. BONGAILE RAUMANGIÄLISIÄ TEKSTEJÄ

Hauskaa puuhailua Wanhaan Raumaan tutustumisen ohessa on bongailla erilaisia tekstejä ja kylttejä rauman murteella (eli kute meilppäi sanota, raumangiälel). Osaatko sanoa mitä näissä kylteissä sanotaan?


Rauman kielestä lisää voit lukea Nortamo-Seoran sivuilta. Youtubesta löytyy myös rauman giälen goul.


6. MERI JA SAARISTO

Rauma elää ja hengittää merta, joten jos vain aikataulu antaa myöten, suosittelemme ehdottomasti tutustumaan myös mereen ja saaristoon. Osaan kohteista pääset vesibussin kyydillä, kun taas joihinkin tarvitset oman tai vuokraveneen.


Kylmäpihlajan majakkasaari on oma suosikkimme saaristokohteista. Kylmäpihlajaan pääset vesibussilla Poroholman leirintäalueelta. Voit tutustua saareen oppaan johdolla, käydä tornissa ihastelemassa maisemia, syödä piknikeväät kalliolla horisonttiin katsellen tai nauttia majakan ravintolan antimista. Entä miltä kuulostaisi yö majakassa?


Tutustu muihin saaristokohteisiin täällä.

Kylmäpihlajan majakkasaari
Kylmäpihlajan majakkasaari
Saariston kalliorannoilta voit löytää mielenkiintoisia vanhoja kalliohakkauksia.

6. SAMMALLAHDENMÄKI

Rauma ei ole ainostaan yhden Unescon maailmanperintökohteen kaupunki, vaan ainoana kaupunkina Suomessa Raumalla kohteita on kaksi. Kotimatkalle kannattaakin suunnata Lapin Kivikylän kautta ja käydä tutustumassa Sammallahdenmäellä sijaitseviin pronssikautisiin hautaröykkiöihin.

Sammallahdenmäeltä löydät mm. Kirkonlaattiaksi ja Huilun pitkäksi nimetyt röykkiöt.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page